HULPHOND IN OPLEIDING
Welkom
Wie zijn wij........
gezins uitbreiding
update augustus 2009
Belevenissen van een hulphond
Woukje
Quincy
Gietta
Rody
Foto-s (nieuw)
Opening nieuwbouw Herpen
Training van een hulphond
Britta
Fotoboek

Link
Contact
Weblog

Trainen op locatie (1 mei 2008)

 

Meestal trainen we met de honden 2 keer per maand op het terrein van de hondenschool in Assen. Dit is voor de gastgezinnen in het Noorden. De puppytrainster komt ook nog bij de gastgezinnen thuis om daar te trainen. In Assen trainen we met meerdere honden die ongeveer even oud zijn. Dit is altijd heel erg leerzaam, maar ook erg gezellig. Bij de thuistraining is er meer ruimte voor persoonlijke aandacht en kun je bijvoorbeeld de dingen trainen die nog niet zo goed gaan of problemen bespreken die je tegen komt. In het begin komt de puppytrainster wat vaker dan wanneer de hond al bijna klaar is. Zijn er problemen of wil het gewoon even niet lukken is er altijd een telefoontje of een huisbezoek mogelijk.

Soms trainen we ook op locatie. Dit kan zijn met één of twee honden,  maar ook met de hele groep.

Deze keer hadden we een speciale training, bij één van de gastgezinnen thuis omdat het baasje van Google jarig was. Googel is een broer van Gietta.

We hebben eerst koffie gedronken met gebak. De honden mochten niet met elkaar spelen,ze moesten mooi ”down” naast de stoel van de baas liggen en vooral niet mee smullen van het gebak. Alle honden deden dit geweldig goed, wat een rust.

 

 

 

 

Na de koffie gingen we met zijn allen naar een soort park. Eerster naar toe lopen, zonder trekken en met aandacht voor de baas. Gietta vindt dit soms nog erg moeilijk,vooral in een vreemde omgeving met veel “buiten” geluiden,zoals vogels en eenden. Aandacht voor de baas betekent regelmatig contact zoeken met de baas, d.m.v oogcontact. Het is niet de bedoeling dat de hond alleen maar naar je kijkt,maar het is ook  iet de bedoeling dat hij alleen maar snuffelt op de grond en alleen maar met zijn omgeving bezig is. De hond moet leren omzijn baas in de gaten te houden en reageren als de baas een opdracht geeft. Zoals ik al zei, Gietta vindt dit vaak erg moeilijk, maar deed het vandaag keurig!

In het park moest de baas weg lopen en de puppyleidster hield de hond vast. Als je ver genoeg weg was moest je de naam van de hond roepen en het commando hier. Gietta kwam meteen, maar toen ze eenmaal bij mij was ging ze er ook weer vandoor. Ik roep dan niet nog een keer,maar loop weg en negeer haar. Na een poosje kwam ze achter me aan. Ik draaide me naar haar toe, herhaalde mijn commando (Gietta hier) en Gietta ging voor me zitten en ik kon haar weer aanlijnen, nadat ik haar een beloning had gegeven. Als de hond komt, altijd belonen, ook al kwam de hond niet meteen. Het commando “hier” moet altijd een leuk (lekker) commando blijven. De reden dat ik weg loop als Gietta niet meteen komt, is omdat ik de hond anders leer dat ik wel wacht en de volgende keer zal het nog langer duren voor de hond komt. Ook zal ik de hond nooit gaan halen, dan wordt het een soort tikkertje en dat is niet de bedoeling natuurlijk. Iemand in een rolstoel kan ook niet achter de hond aan.

Het volgende wat we gingen oefenen is “zit is zit”. Als ik het commandozit geef moet de hond blijven zitten tot ik zeg  dat hij/ zij wat anders mag gaan doen. De hond mag nooit zelf een commando opheffen. Dus weglopen of gaan staan terwijl ik zit heb gezegd. We moesten het commando zit geven en de hond moest blijven zitten terwijl er andere honden langs liepen,iemand mij een hand gaf en zelfs terwijl ik een stukje weg liep. Gietta deed het wederom geweldig en we kregen dan ook een compliment. Alle honden deden het deze training erg goed trouwens.

Als laatste moesten we een stukje lopen, langs de andere honden, met de hond naast ons, zonder riem. We mochten gelukkig wel iets lekkers gebruiken om de aandacht van de hond vast te houden. Dit lukte bij alle honden. Daarna weer aan de riem en terug naar het huis van Google. Daar gingen alle honden weer naast de stoel van de baas liggen, ze waren ook best wel moe. De baasjes ook trouwens.

Nog even lekker wat drinken (hond en baas) en daarna in de auto terug naar huis.