HULPHOND IN OPLEIDING
Welkom
Wie zijn wij........
gezins uitbreiding
update augustus 2009
Belevenissen van een hulphond
Woukje
Quincy
Gietta
Rody
Foto-s (nieuw)
Opening nieuwbouw Herpen
Training van een hulphond
Britta
Fotoboek

Link
Contact
Weblog

 

Rody

 

Al was Rody geen hulphond toch geven we hem graag een plaatsje  op deze website. Natuurlijk vooral omdat we erg veel van hem gehouden hebben en hij nog altijd een plaatsje in ons hart heeft, maar vooral ook om mensen te waarschuwen.

Rody was een mopshondje en helaas hebben we hem voor zijn vierde verjaardag al moeten laten inslapen.

Rody was een lief hondje, erg trouw en een grote knuffelkont. Hij luisterde geweldig en toen we met hulphonden begonnen kende hij de nieuwe commando’s ook heel snel. Hoefde eigenlijk nooit aan de riem tijdens het wandelen en had een geweldig goede conditie (dit is bij mopshonden vaak anders).

Rody was ook gek op fruit en dat is hem helaas fataal geworden.  Zo nu en dan kreeg Rody een stukje appel of een stukje mandarijn, daar kon hij zo van smullen. Met een stuk wortel deed je hem helemaal een plezier.

Opeen dag is Rody op de tafel geklommen (iets wat hij nog nooit eerder had gedaan) en heeft daar de druiven van de fruitschaal gepakt en opgegeten. Wat we toen niet wisten (nu helaas wel) was dat druiven (krenten en rozijnen dus ook) voor honden heel erg giftig zijn. Ik heb op hem gemopperd omdat hij de druiven had gestolen, maar verder was er niets aan de hand. De volgende morgen had hij overgegeven in de bench en voelde zich duidelijk niet lekker. Ik vond dat niet zo vreemd, ik dacht die druiven liggen hem waarschijnlijk zwaar op de maag. Halverwege de ochtend begon hij een beetje te drinken en wij dachten dat het de goede kant op ging. Aan het einde van de middag ging hij helaas hard achteruit en hij bleef overgeven. Omdat ik het niet vertrouwde en het weekend voor de deur stond zijn we met hem naar de dierenarts gegaan. Daar dachten ze eerst aan een virus. Ik heb wel verteld van de druiven, maar ook bij de dierenarts ging er toen nog geen belletje rinkelen. Voor de zekerheid werd er bloed afgenomen en van die uitslag schrok de dierenarts heel erg en wij ook. De nierwaarden waren schrikbarend hoog, de nieren functioneerden eigenlijk al niet meer. Eén collega wist wel dat druiven voor honden giftig waren. Er werd besloten om Rody aan het infuus te leggenen daarmee de nieren goed door te spoelen. Dit was op vrijdag en op maandag zouden we kijken of er wat was veranderd. Met groot verdriet en pijn in ons hart lieten we Rody achter, een dood ziek hoopje hond. In het weekend zijn we nog een paar keer wezen kijken, maar Rody werd eerder slechter dan beter. Op maandag was ik dan ook niet verbaasd van de bloeduitslag, de nierwaarden waren, voor zover mogelijk, nog hoger en dus slechter. Voor ons was er toen nog maar één mogelijkheid, Rody laten inslapen en hem rust gunnen. Dit was aan de ene kant een vreselijk moeilijke beslissing. Hij was nog geen vier en we waren zo aan hem gehecht, we wilden hem niet kwijt. Aan de andere kant was deze beslissing ook niet moeilijk. Rody was zo ziek, hem nog langer laten leven dat kon ik ook niet. Hij kon niet eens meer opzijn pootjes staan. Dus gaven we Rody eeuwige rust, maar met pijn in ons hart.

Wij schrijven dit stukje in de hoop dat vele mensen dit lezen en dit ook weer aan anderen door vertellen. Als het via dit stukje lukt om ooit één hond te redden dan  is het niet voor niets geweest. Het heeft ons verbaasd dat er maar één dierenarts (van de drie die aanwezig waren) wist dat druiven zo giftig zijn voor honden en katten. En denk erom niet alleen druiven, maar ook krenten en rozijnen.

Heeft uw hond of kat dus druiven gegeten, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. De eerste ziekte verschijnselen (braken, niet willen eten, lusteloosheid) zie je pas na minimaal 6 uur en dan is het eigenlijk vaak al te laat.

 

Al verwacht ik niet dat één van onze andere honden ooit op de eet tafel zal springen, bij ons staan er geen druiven meer op tafel, die liggen veilig in de koelkast. Het heeft overigens wel een half jaar geduurd voor ik weer druiven kon kopen.