HULPHOND IN OPLEIDING
Welkom
Wie zijn wij........
gezins uitbreiding
update augustus 2009
Belevenissen van een hulphond
Woukje
Quincy
Gietta
Rody
Foto-s (nieuw)
Opening nieuwbouw Herpen
Training van een hulphond
Britta
Fotoboek

Link
Contact
Weblog

 

 

Afgelopen dinsdag was het 3 weken geleden dat de pups geboren werden. Kleine hummeltjes die ongeveer een pond wogen. Inmiddels zijn we ruim 3 weken verder en zijn ze de 2 kilo allemaal gepasseerd. Ze lopen met de dag beter, kunnen blaffen (en soms ook grommen:jumping: ) en soms lopen ze al naar de krant om een plasje te doen. Wat gaat dit snel allemaal.
Woensdag hebben we de werpkist uit de kennel gehaald en er een grote bench in gezet. De kleintjes hebben nu meer ruimte om te spelen en er is ook ruimte voor de bak met houtkorrels. Die bak met houtkorrels is bedoeld om de hondjes alvast een beetje zindelijk te krijgen. In de werpkist hadden we al een klein stukje met kranten. Als ze gegeten hebben of wakker worden, zetten wij ze in de bak met houtkorrels en meestal wordt er dan wel een plas gedaan. Twee dames (Drieka en Diane) hebben ook al een drolletje in de bak gelegd (y)
Deze week hebben we ook speelgoed in de kennel gelegd en het is erg leuk om te zien hoe ze daar steeds meer mee beginnen te spelen. We zijn begonnen met wat knuffels waar ze lekker tegen aan kropen en soms een beetje in begonnen te bijten. Nu na een paar dagen wordt per ongeluk spelen steeds meer bewust spelen. En spelen met elkaar is ook erg leuk of blaffen naar elkaar............ Eerlijk hier kun je uren naar kijken.
Vorige week mochten de kleintjes de wormpasta proeven en dat vonden ze niet zo lekker. Maar gister hebben ze voor het eerst een beetje vlees gehad en dat vonden ze erg lekker. We nemen dan een pupje op schoot en laten dan het vlees van onze vingers aflikken. Een paar hondjes begonnen eerst heel voorzichtig te snuffelen en toen pas te likken een ander begon meteen te likken. Drieka begon meteen hapjes te nemen. Dit vlees eten gaan we steeds meer uitbreiden. Morgen moeten ze allemaal uit hun eigen bakje eten.
Wij hopen dat het nog even mooi weer blijft dan kunnen de kleintjes met Pasen voor het eerst even naar buiten. Weer nieuwe geuren ervaren en vooral ook nieuwe geluiden
Woensdag is Kim hier geweest en die was erg tevreden over de kleine hummeltjes. Ze groeien goed, voelen goed, lopen mooi zijn levendig en tevreden............... Kortom een nestje om trots op te zijn. We hebben ook al een datum geprikt wanneer de pups naar de gastgezinnen verhuizen, maar daar willen we nog even niet te veel aan denken. We gaan eerst nog een paar weken genieten. :angellove:

wat zijn ze gegroeid! Via een foto zullen we de kindjes van Woukje even aan jullie voorstellen.


Daysha (teefje) = geel bandjeDexter (reutje)= oranje bandje
Diane (teefje)= roze bandjeDreamer (reutje) = licht blauw bandjeDylan (reutje)=donkerblauw bandjeDrieka (teefje)=paars bandje

Afgelopen dinsdag was het al weer 2 weken gelden dat de kleintjes van Woukje werden geboren. Wat zijn die 2 weken snel gegaan.
Als je naar de hondjes kijkt dan kun je je bijna niet meer voor stellen hoe klein ze waren bij de geboorte (maar gelukkig hebben we de foto's nog als bewijs:) )
De pups groeien nog steeds goed, Woukje blijft heerlijk ontspannen en dat is natuurlijk erg goed voor de melkproductie. :boris:
Woukje ligt overdag steeds minder in de werpkist bij de kleintjes. regelmatig gaat ze er even bij liggen zodat haar kindjes kunnen drinken. Maar daarna ligt ze weer naast de kist of lekker bij ons op haar hondebedje. Komt er bezoek dan gaat ze eerst wel in de buurt van de hondjes liggen, maar als ze merkt dat mensen, nadat ze over het randje hebben gekeken, gewoon op de bank gaan zitten dan komt ze er gezellig bij liggen. Woukje houdt van rust, maar ook van gezelligheid. Als mensen nl. lekker ontspannen op de bank zitten en je gaat er heel lief naast zitten dan beginnen die mensen meestal wel te aaien (a) Ja, Woukje weet heel goed hoe ze dat moet doen:clap:

In de werpkist begint het kruipen steeds meer op lopen te lijken en bij allemaal zijn inmiddels de oogjes open. Dexter was het eerste, met vlak daarna Drieka. Deze twee lijken tot nu toe in alles het voortouw te nemen. Maandagochtend waren de oogjes bij allemaal open.
Ook worden de geluidjes krachtiger en bij sommigen begint het al aardig op een blafje te lijken. Van de week liet er zelfs eentje horen dat hij familie is van de wolven, een echt wolvenhuiltje.

Wat betreft de verzorging maakt Woukje nog erg graag gebruik van onze hulp. Een paar keer per dag helpen wij de kleintjes met plassen/poepen. We leggen ze dan met een handdoek op schoot en maseren de buikjes en de anus met een babydoekje.
Dit levert wel de nodige was op en als dan je wasmachine het begeeft dan wordt je niet echt vrolijk :mouth:
Gelukkig waren er in onze omgeving veel mensen die wel een extra wasje wouden draaien dus het hele huis ligt nog niet bezaaid met wasgoed. Vandaag, donderdag, is de nieuwe wasmachine gebracht. OOOOOH, wat kun je daar dan blij mee zijn :w00t: Het was geweldig dat iedereen wou helpen met de was, maar zelf je was doen is toch handiger. Die nieuwe machine wordt de komende dagen dus intensief gebruikt:washing: :washing: :washing: :washing: :washing: :washing: :washing:

Fergie mag inmiddels ook bij de pups komen en zelfs bij ze liggen als ze even in de grote mand liggen. Ïn de grote mand "parkeren"we de pups meestal even als de werpkist verschoond moet worden. Fergie is heel erg lief voor de kleintjes en erg voorzichtig. Als ik bij de hondjes zit komt ze ook altijd even over het randje van de kennel gluren. Tot nu toe zoekt ze met de pups alleen contact als ze buiten de kennel zijn. Bij ons op schoot of in de grote mand. Ze kijkt wel in de kennel, maar stapt nog niet met de pootjes over het hekje en dat proberen we ook nog maar even zo te houden. De kennel is voor Woukje en de pups, haar tijd komt nog.

Gister hebben we alle pupjes ontwormd +o( Lekker roze spul, waar de hondjes niet echt blij mee waren. Maar.... het meeste is in de buikjes gekomen, al haaden ze na afloop wel heerlijke roze clows-snoetjes. Ook Woukje en Fergie kregn hun wormtabletten. Voor Fergie geen probleem, die kauwt ze lekker op. Heerlijk een paar extra brokken tussenddor. maar voor Woukje ligt dat anders. Woukje is meer van "wat de boerin niet kent dat (vr)eet zij niet" Zij vindt de kauwtabletten volgens mij net zo vies als haar kindertjes de vloeibare vorm. Maar het is ons weer gelukt om ook bij Woukje het spul naar binnen te krijgen.

We genieten nog iedere dag. Ik ga 3 keer per week met plezier naar "mijn" kindjes op school, maar ben erg blij dat ik tussen de middag even naar huis kan. Even de pupjes zien en voelen, terwijl ik mijn broodje eet. Zijn Hette en ik beide aan het werk dan wordt er prima op Woukje en haar kroost gepast door onze zoon Leonhard. Ook Fergie wordt door hem niet vergeten. Die is iedere ochtend helemaal blij als Leonhard binnen komt. Heerlijk dat dit zo kan.
Op de dagen dat ik niet hoef te werken en voor Hette geld dat ook voor de middagen en weekenden, ben ik heerlijk aan het knuffelen en kijken. Want de t.v wordt nog steeds niet veel gebruikt. Eigenlijk kom ik niet verder dan het nieuws (en soms is dat zelfs lastig te volgen;) )
Voorlopig gaan wij nog even door met genieten. De roze wolk is er nog steeds:angellove: en van mij mag die roze wolk voorlopig ook nog wel blijven

Een week oud

Vrijdag, 18:19
Inmiddels zijn de pups al weer een week oud. Zowel moeder Woukje als haar kindjes doen het goed. Woukje is erg ontspannen en daardoor heeft ze waarschijnlijk erg voedzame melk. Ze groeien als kool. Woensdag is Kim (beg. Hulphond) langs geweest en ze was zeer tevreden. Ze was verbaasd over de dikke kopjes en de spekbuikjes:) .
Ik zal hieronder even laten zien hoe goed ze groeien. En meteen ook maar de namen erbij, want die zijn inmiddels ook bekend.

Drieka (paars) = 465 gr. nu = 1083 gr.
Diane (roze) = 562 gr. nu = 1265 gr.
Daysha (geel) = 453 gr. nu = 1130 gr.
Dexter (oranje) = 488 gr. nu = 1218 gr.
Dylan (d. blauw) = 479 gr. nu = 1179 gr.
Dreamer (l. blauw) = 490 gr. nu = 1118 gr.

De pups zijn levendig, kunnen heerlijk geluidjes maken en liggen in de vreemdste houdingen. Het blijft leuk om er naar te kijken.
Samen met Kim hebben we alle nageltjes even geknipt. De pupjes gebruiken hun voorpootjes om de melkproductie te stimuleren, dit wordt ook wel melktrappelen genoemd. Voor de moeder niet erg prettig om steeds die scherpe nageltjes te voelen, dus die houden we lekker kort.
Ondanks dat Woukje heel beschermend en alert is, blijkt dat ze bij de verzorging wel wat hulp kan gebruiken. De pups mogen altijd drinken, maar........ Drinken bij mama betekent dat er ook weer wat uit komt en dat opruimen daar heeft mama Woukje niet altijd zin in. We waren afgelopen week even bang dat ze diaree kregen, maar waarschijnlijk werden ze pupjes niet genoeg gestimuleerd om zich te kunnen ontlasten. Dus poep op het kleed, een ander die er lekker doorheen kruipt.... ja dan lijkt het al snel meer dan dat het is:-p
We helpen Woukje nu zo nu en dan met de verzorging. Zien verzorgen, doet verzorgen geloof ik, want ze begint nu zelf ook weer meer te likken. Het is ook niet niks, zomaar opeens 6 kleine hummeltjes die moeten drinken en verzorgd worden. Ook als er een pup heel erg piept reageert Woukje niet altijd. Als wij dan komen kijken wat er aan de hand is (meestal is er een hummeltje die het bochtje achteruit nog niet beheerst) kijkt Woukje ons aan met een blik van "help die kleine even, bij mij liggen er al 4" Nou dat helpen doen wij met veel plezier en met heel veel liefde.De wandelrondjes worden inmiddels ook weer wat langer en bij thuiskomst wil Woukje graag even controleren of alles goed is, maar ze staat niet meer te trappelen voor de deur. Ze gaat ook wat vaker naast de werpkist liggen en we vonden haar ook al even op de gang. Lekker even bijkomen op het favoriete ligbedje, even rust:-$ .
Net als vorige week zijn vandaag de kindjes uit mijn klas weer wezen kijken. Omdat Woukje de kinderen eigenlijk heel erg goed kent en heel ontspannen was mochten alle kindertjes even over het randje koekeloeren. Allemaal de schoenen uit (dit vragen we ook van de rest van het bezoek), rustig kijken. Ze vonden de hondjes zóóóóóóóóó lief en kunnen bijna niet wachten tot ze ze wel mogen aaien. Het mooiste zijn de vragen van de kinderen. Waarom likt Woukje aan hun kontje (ja toen deed ze het wel;-) ) Welke hondjes zijn vriendjes van elkaar.? Is er ook een hondje die Woukje het leukste vindt? En zo kan ik nog wel tijden door gaan.
Maar heel lief, er werd er ook aan Fergie gedacht. De kinderen vroegen zich af of Fergie nu nog wel genoeg aandacht kreeg. Toen ze weg gingen hebben we Fergie uit de bench gelaten en in de tuin werd ze door heel erg veel kinder handjes geaaid. Nu wordt Fergie niet vergeten hoor. Hette neemt haar regelmatig mee en ook Leonhard wil graag met haar wandelen. Inmiddels kan ze ook weer gewoon door de kamer lopen en mag ze zelfs wel eens bij de werpkist kijken. Verder dan kijken mag nog niet van Woukje, maar dat komt wel.
Op de foto kun je zien dat Fergie ook wel een beetje gebruik maakt van de situatie. Letten we even niet op, dan kruipt ze stiekem op de bank We hebben snel een foto gemaakt en haar toen toch maar weer naar haar eigen mandje gestuurd. :chinrub:
 
WOUKJE

Na een valse start op vrijdag, begon het er maandag dan echt naar uit te zien dat de bevalling zou beginnen. Maandagavond begon Woukje steeds meer en vaker te hijgen. Vrouwtje heeft die nacht maar op de bank geslapen. Woukje wou liever niet in de werpkist en samen met Kim (hulphond) hadden we al besloten dat ze ook in de mand mocht bevallen. Mijn collega maar gebeld of ze dinsdag voor mij wou invallen. Heerlijk zo'n lieve collega die stanby staat.
Dinsdag zat Woukje veel in de mand te hijgen en ze begon ook vocht te verliezen, een duidelijk teken dat de bevalling ging beginnen.
Halverwege de middag vroeg ik Hette om Fergie nog even goed uit te laten, want ik dacht dat het niet meer lang zou duren voor de bevalling echt zou beginnen. Nog geen 5 minuutjes later (Hette had net zijn veters gestrikt) leek Woukje te gaan persen en heb ik Diane (onze steun en toeverlaat tijdens de bevalling) gebeld dat ze maar richting Dokkum moest komen. Ik kon haar meteen weer bellen, want de eerste pup kwam er al aan!! Een stuit. Woukje leek even een beetje in paniek te raken, ze wist natuurlijk ook totaal niet wat haar overkwam. Na een paar flinke persweeën was de eerste dochter geboren.
Woukje had wel belangstelling voor moederkoek, maar niet voor de pup. Ik heb hem zelf uit het vlies gehaald en drooggewreven. Woukje keek naar de pup met een blik van; "ik hoop dat je het bonnetje nog hebt en het kunt ruilen". Ze wist niet wat ze er mee moest.
Inmiddels was Diane ook geariveerd en die bedacht dat het ook handig was om even te kijken wat het was, een reu of een teef:-d . Een teefje dus.
Pas bij nr. 3 kreeg Woukje wat belangstelling voor de pups. Nr. 3 kwam er overigens bijna zelf uitgekropen. Zonder nageboorte, zonder vlies en de navelstreng was ook al afgescheurd. Er werden eerst 3 teefjes geboren en daarna 3 reutjes. Totaal heeft ze er 4 uur over gedaan.
De gewichten van alle 6 pupjes waren prachtig. De kleinste woog 453 gram en de zwaarste 562 gram.
Hoe meer pups er kwamen, hoe meer belangstelling Woukje ook vor de pups kreeg. Maar we hebben ze allemaal zelf uit de vlies moeten halen en droog moeten wrijven. Woukje had het veel te druk met de nageboortes +o( .
Tijdens de persweeén was het heel mooi om te zien hoe Woukje dan mijn hand steeds op zocht voor steun. Ze bleef eigenlijk heel rustig, lekker in zichzelf gekeerd, maar ik moest wel naast de mand blijven zitten. Ik ben dan ook erg blij dat Woukje bij ons thuis kon en mocht bevallen! Voor Woukje was dit echt het beste.
Nadat nr. 6 geboren was, gingen we Woukje even laten plassen en hebben we de pups verhuisd naar de werpkist.
Normaal trekt Woukje nooit aan de riem, maar nu wel. Eerst als een speer naar het grasveld voor een flinke plas en daarna, zo mogelijk, nog sneller terug naar huis. Ze rende meteen op de werpkist af om bij de pups te gaan liggen.Dit doet ze nog steeds. We lopen nog maar korte stukjes met haar en ik heb die rondjes nog nooit zo snel gelopen. Bij de voordeur staat Woukje echt te trappelen van ongeduld als ik de sleutels uit mijn zak moet pakken.
Later op de avond is de dierenarts nog geweest om Woukje en de pups te controleren en om Woukje een injectie te geven. We misten nl. nog steeds een nageboorte. Die kwam er de volgende ochtend pas uit, tijdens het uitlaten.
De pups dronken meteen goed en doen dat nu (3 dagen later) nog steeds. Ze groeien geweldig!
Woukje moest erg wennen aan haar moederrol, maar is nu een echt zorgzaam moedertje. Ze komt alleen de werpkist uit om haar behoefte te doen, eten en drinken doet ze liggend in de werpkist en de kindertjes worden regelmatig van top tot teen gewassen.
We hadden alle pups dan ook voorzien van een streepje op verschillende plaatsen met een vee-merk-stift. Inmiddels hebben alle pups een gekleurd bandje om, want na een paar uur was er maar weinig meer over van de paarse streepjes en vlekjes Woukje had alles er af gewassen. Een goed teken, maar hierdoor zat ik wel midden in de nacht bandjes te haken en bij het licht van de grote lamp te zoeken naar een vaag paars vlekje.
Maar het is gelukt en volgens mij is ieder hondje wie wij denken dat hij/zij is:clap:
Inmiddels zijn de pups 3 dagen en ze doen hetsuper goed. (y) Ze groeien als kool, ik heb zo'n vermoeden dat er slagroom met kiezelsteentjes uit die tepels komt. Ze zijn erg tevreden, slapen goed, drinken goed, kruipen door de werpkist (heel soms verdwaald er even eentje)ze maken leuke geluidjes en mopperen en gillen als ze gewogen moeten worden. Wij hebben voorlopig geen t.v meer nodig. Ik probeer zo nu en dan het nieuws te volgen, maar eigenlijk zijn die 6 wondertjes en hun moeder het leukste nieuws.
Heel sumier en gedosseerd komt het eerste kraambezoek op gang. De mensen die hier normaal ook op bezoek komen mogen even over de rand van de werpkist kijken en anderen die heel erg graag ook even het kroost wil bewonderen mag via de tuin door het raam kijken. We hebben de kennel afgeschermd met een kleed, zodat Woukje voldoende rust krijgt en Fergie ook niet steeds kan komen kijken. Woukje wil Fergie ook nog niet in de buurt hebben.
Vanavond mocht Fergie heel even stiekem kijken, toen Woukje even met Hette op stap was voor een plasronde. Fergie was heel rustig en heel voorzichtig en dat is voor Fergie heel erg bijzonder:shock: Ook de kindertjes uit mijn klas hebben even een kijkje door het raam genomen en sommige kindertjes hebben door het raam heen zelfs een kusje aan en pup gegeven De kinderen hadden lekkers mee genomen voor Woukje, maar ook voor mij en Hette en ze hadden mooie tekeningen en knutselwerkjes gemaakt. Alle kunstwerkjes hangen al aan de muur. Zo lief!! Woukje vind het prima als mensen komen kijken, zolang ze maar buiten de kennel blijven, met de handen op de rug We verwachten dat over zo'n 4 weken, we het kraambezoek wel wat kunnen uitbreiden. Gelukkig kan ik aan Woukje goed zien waneer iets te veel is of wanneer iets te veel stress oplevert.
De eerste nachten heb ik op de bank geslapen, maar gisteravond heb ik toch mijn bedje (en mijn lief) boven maar weer opgezohct. Wel gewapend met een monitor (voor de camera) en een babyfoon.
Ik moet maandag weer naar "mijn" kindertjes op school, maar heb daar nog niet heel erg veel zin in. Ik zit een beetje op mijn roze wolkje en vermaak me hier prima. Gelukkig hebben we een goeie oppas (mijn zoon Leonhard) en daar zijn we erg blij mee. En ik kan tussen de middag lekker even naar huis en het werk van de kinderen kijk ik voorlopig thuis wel na
tot zo ver even,
Groetjes Diederika